Pepparkakscheesecake
Här kommer receptet!
ca:25 pepparkakor
75g smält smör
800g philadelphiaost eller annan cream cheese
2 1/2dl strösocker
2msk vetemjöl
2tsk vaniljsocker
1/2tsk salt
1tsk malen kanel
1tsk malen ingefära
1/2tsk malen kryddnejlika
4 ägg
ca 10 pepparkakor
Glasyr
100g philadelphiaost eller annan cream cheese
1dl florsocker
några pepparkakor
Sätt ugnen på 175grader
Kör ca 25 pepparkakor och smör i en matberedare.
Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs.
Rör ihop cream cheese och socker.
Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en slät smet.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Häll haälften av smeten i formen. Grädda i 15-20 minuter eller tills kakan har stelnat något.
Lägg försiktigt ut ca 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten.
Grädda i ytterligare 35-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med en kniv.
Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Bred den över kakan. Dekorera med pepparkakor.
Receptet kommer från "Vinterns söta". Fantastiskt fin bok.
Linda